Bonbónik - ZAUJÍMAVOSTI O ČOKOLÁDE

  NEWSLETTER     REZERVÁCIE ONLINE  

     ÚVODNÁ STRÁNKA      NAŠA PONUKA      ZAUJÍMAVOSTI O ČOKOLÁDE      VZORKOVÁ PREDAJŇA      SORTIMENT      OBJEDNÁVKY      KONTAKT      AKTUÁLNE      FOTOGALÉRIA

 

Čokoláda je definovaná ako potravinárska pochutina ktorá vzniká kombináciou kakaovej sušiny a tuku. Hriešne dobrá čokoláda má svoju príchuť, ktorá závisí od kvality kakaových bôbov.

Väčšina kvalitných čokolád je vyrobených z jedného druhu / criolo, forastero, trinitario/ alebo z ich zmesi.

Plody kakaovníka sa zberajú vlastne po celý rok. Po zbere nasleduje približne 1 týždeň ich kvasenie, čím strácajú svoju kyslosť a horkosť. Po ukončení sa sušia, tam kde sa vyrába kakao najvyššej kvality sa bôby sušia na slnku.

Potom sa opatrne pražia pri teplote 80-130°C. Následne sa drtia a  melú na tekutú kakaovú pastu - kakaovú masu.

Kakaová masa je surový materiál, z ktorého vznikajú všetky kakaové výrobky.

Na výrobu kakaového prášku a kakaového masla sa masa lisuje, čím sa získava kakaové maslo a zvyšné výlisky s obsahom časti tuku a kakaa sa rozomieľajú na kakaový prášok.

Pre získanie vysoko kvalitnej čokolády sa kakaová masa melie, mieša a hlavne konšuje-obyčajné čokolády niekoľko hodín, najkvalitnejšie aj týždeň.

Historia čokolády:

Historia čokolády sa začala pred viac ako 2600 - 3000 rokmi. V tropických pralesoch strednej Ameriky a  Amazonky boli objavené pôvodné miesta rastu kakaovníkov. Za pôvodných pestovateľov kakaovníkov sú považované indianske kmene Toltékov, Mayov a mladších Aztékov.

Kakaové bôby mali  poľnohospodársky aj náboženský význam. Čokoládový nápoj bol pre indianov zdrojom duchovnej múdrosti a energie. Kakaovník bol uctievaný ako strom života, plodnosti a úrody.

Kakaový bôb sa používal ako platidlo - otrok mal hodnotu 100 bôbov, zajac štyri a dámska spoločnosť na jednu noc desať bôbov.

Do Španielska doviezol prvé kakaové bôby Kolumbus v roku 1503, ale až o 19 rokov doniesol do Europy tajomstvo výroby čokolády,španielsky dobyvateľ Cortéz.

Následne , čokoládový mok chocolat sa ujal na kráľovskom dvore Španielska.  Nasledujúcich 300 rokov bol symbolom bohatsva, zdravia a moci. Postupne sa pestovanie rozšírilo aj do Afriky, Indie a čokoláda sa stala súčasťou života . 

                                                                                                                                                    Čokoláda a zdravie = čokoláda ako liek.

Po celú dobu svojej tritisícročnej historie sa čokoláda konzumovala ako drahý nápoj alebo ako liečivá potravina. Čokoláda obsahuje mnoho psychotropných látok, ktoré prispievajú k dobrému pocitu. Zlepšujú náladu, zmierňujú úzkosť a je to pravdepodobne najpríjemnejšie antidepresivum na svete. Medzi chemické látky, ktoré uvoľnuje v tele patrí fenyletylamín, ktorý sa fyziologicky nachádza aj v mozgu a je úzko príbuzný s amfetamínom, zlepšuje tak pozornosť a aktivitu. Fenyletylamin pôsobí spolu s kofeínom a dopamínom, ďaľšou látkou, ktorá ovplyvňuje centrum slasti. Spoločne zvyšujú krvný tlak, tep a umocňujú vzrušenie.

Traduje sa, že Montezuma, posledný Aztécky panovník,. vypil denne 50 šálok čokolády, aby sa udržal v dobrej sexuálnej kondícii. Aj Casanova, ktorého meno sa stalo synonymom pre ľúbostné intrigy, pevne veril v moc čokolády pri milostnom akte.

Vedecký výskum potvrdzuje, že čokoláda má okrem antidepresívnych a erotických účinkov aj mnoho ďalších liečivých vlastností. Niekoľko kociek horkej čokolády denne znižuje zražanlivosť krvi, rovnako ako acylpyrín a zmierňuje tak riziko upchatia tepien, ktoré vedú k srdcovému infarktu. Zároveň tým dokáže pozitívne vplývať na krvný tlak, a preto sa odporúča ako prevencia, ako aj liečbu hypertenzie.

Dnes vieme že energiu telu dodávajú tuk a karbohydráty. Vďaka obsahu kakaového masla je čokoláda trávena pomaly a udržuje tak pocit plnosti a nasýtenia. Železo z čokolády zase pomáha dopravovať kyslík do mozgu, čo je považované za pravdepodobnú príčinu väčšej duševnej aktivity, nasledujúcej už krátko po požití čokolády

Môžeme teda zhrnúť:

Má čokoláda negatívne účinky na Vaše telo?

Vedci nepotvrdili, žeby 50g čokolády denne zvyšovalo obsah tukov v krvi, krvný tlak či hmotnosť. Naopak horká čokoláda pre vysoký obsah flavonoidov chráni srdce a obehový systém.

Predlžuje život?

Áno. Polyfenoly , prírodné antioxidanty, zlepšujú imunitu, znižujú cholesterol aj stres.

Ovplyvní emócie?

Určite. Zlepšuje náladu, zmierňuje pocity úzkosti, strachu či paniky. Môže za to fenyletylamín. Je podobný hormónu, ktorý sa uvoľňuje , keď sa zamilujeme.







KONTAKT | MAPA | KARIÉRA © Čokolatéria Bonbónik, Hlavná 72, Košice, tel.: 055 / 123 456 789 , 0909 909 909, mail: bonbonik@bonbonik.sk
TOPlist
www.bonbonik.sk www.bonbonik.sk www.bonbonik.sk www.bonbonik.sk www.bonbonik.sk www.bonbonik.sk www.bonbonik.sk